cerita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Oct 2013

Pengalaman bersalin anak ketiga , Overdue

Lama betul menyepi..

Alhamdulillah, selamat bersalin pada sabtu 20 july 2013 5.57pm secara normal di Hospital Sultan Ismail, Johor.Yg ni pun overdue sama anak yg first .So, bila baby tak nak kuar lagi lepas seminggu tarikh due date,redha dan pasrah je pergi hospital harap semua selamat. Selambe je makan kurma dgn air depan orang time puasa sblm masuk labour room.hoho.. tapi mmg serius lupa bila husband tegur baru perasan..ye la, da skip puasa bbp hari dah.

Sampai hospital tengahari,daftar.Masuk bilik saringan rupa2nya dah buka 4cm. Mmg takde rasa apa pun.Tolak masuk labour room. Husband pun ikut masuk sekali.Sakit boleh tahan lg.Lepas masuk ubat kat tangan,tak lama tu sakit sgt dah tak tahan.Sempat terlelap gak sebab kesan bius .Nurse kata baru 6cm. Tiba2 terteran dan nurse terus ckp dah sampai masa.Tak igt brapa kali push sbb mcm penat.Sepatutnya bila sakit baru push tapi bila dgr org cakap push kita pun terikut2 plak.*just husband dgn nurse je yg sambut baby huhu, doc takde*. Next time *kena igt, bila rasa contraction kuat je push push, bila hilang sekejap time tu la rehat dan tarik nafas.Pastu bila contraction kuat datang lg, baru push push lg..so, takde la penat.

Akhirnya..Baby girl selamat cuma biru skit kurang oksigen.Lepas bg oksigen dan susu baru nampak merah ckit muka. Berat 3.4.Terkejut gak sbb masa checkup selalu nurse dan doc ckp baby kecik ni.Tapi sebab i takde apa2 masalah masa mengandung, so takde risau pun sebab kakak2 nya pun sblm ni 2.4kg dan 2.7kg je pun.

Duk 1 mlm dan tghari dah boleh blk umah, yeay..

zahidah annisa binti mohd fuad :)









2 comments:

  1. satu pengalaman yang sukar dilupakan ya

    ReplyDelete
  2. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)

    ReplyDelete