cerita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Jul 2012

Anak Kedua dan Pengalaman Bersalin

Zinnirah Wafiyya binti Mohd Fuad
27.7.2011 - Lahir kat rumah mak(hihi..tp kat surat beranak tulis H.B.Tengku Ampuan Rahimah, Klang)


Kali kedua nak bersalin, tp still kekurangan pengalaman..


27.7.2011
Pagi - Pergi check kat klinik sbb hari ni mmg due date.Mcm biasa, doc bg tempoh lg 1 week pastu kena serah diri.
Petang - Keluar tanda darah tp still tak sakit. Tp kenapa sakit kontraksi ni mcm lain mcm je..sakit dah kat bawah(Tp still selamba lg igtkan mcm zakirah dulu, dlm hati ..esok kot nak bersalin) Call husband kat johor suruh siap2 dtg)
Masuk Maghrib - Mak suruh siap2 pergi hospital, tp siap cakap tunggu la lepas maghrib. Sempat la mkn kurma dgn air zamzam.Tu je dpt masuk kat perut. Dlm hati terdetik, mcm dah nak bersalin je ni..huhu.Makin kerap ..10 min..5 min..pastu tak kira dah.Rasa nk meneran.Jerit panggil mak, kelam kabut semua call makcik la, ambulan la.Memang tawakkal sungguh time ni, tahan nk teran tp tak bolehhh...Mak dgn makcik teman kat bilik.


8.10pm - First meneran, air ketuban pecah dan terasa something kat bawah,terus baring. Kali kedua meneran, mak cakap dah kuar kepala.Kali ketiga teran, keluar badan terus.Alhamdulillah..Lega rasanya, mak terus balut baby dan bagi air zamzam. Sakit tak hilang lg sebenarnya sebab tali pusat belum potong. Tali pusat yg sambung dekat baby tu mak ikat ketat2 dengan benang.Sebab takut ada jangkitan kuman dan baby pun dah boleh bernafas sendiri kan.Ambulan datang tp lambat sebab sesat..sabar je la.Kena ikut pergi hospital gak,duk 1 hari kat hospital pastu dpt blk.Alhamdulillah, selamat semuanya..










No comments:

Post a Comment