cerita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Jun 2012

Anak Pertama dan Pengalaman Bersalin

Zakirah Maisarah Binti Mohd Fuad..
23.3.2010 - Lahir kat Hospital Sg Buloh,S'gor..


First time nak bersalin , kelam kabut skit..takde pengalaman langsung.
Dah lewat 1 minggu dari due date.So, kena menyerah diri..


22.3.2010
Pagi     - Tiba2 keluar tanda~darah tapi tak sakit langsung.Pergi hospital, doc check bukaan, still 2cm.Pusing2, jalan2 pastu tido kat hospital sebab doc tak bagi balik..tp tak nyenyak sebab asik dengar org menjerit nak bersalin..tiba2 rasa takut..huhu..


23.3.2010
Pagi     - Doc check bukaan 3-4cm..
Tghari  - Nurse panggil kena besalin gak sebab dah overdue.Masuk labour room.
Pasang alat kat perut sebab nak check pergerakan baby,cucuk air dan ubat kat tangan.Lama2 rasa sejuk dan mintak selimut tebal.Sempat lagi ada budak2 dan doc buat lawatan.Sabar je la.Makin lama rasa sakit kontraksi tu makin kuat.Terigat pesan husband dan family, banyakkan zikir..sambil genggam tiang katil..huhu..
Tak lama lepas tu, nurse datang dan cucuk kat pinggul sebab nak kurangkan rasa sakit tu..
Asik terlelap gak.Contraction makin kerap.Doc datang ,check bukaan pastu jerit panggil nurse lain.Tiba2 jadi penuh bilik tu. Dorang semua bg support teran bersama2..haha..
Doc pecahkan air ketuban, kena gunting gak la..
5.30pm   -  Tak igt berapa kali teran..tiba2 dengar suara baby menangis..
Syukur,Alhamdulillah..Baby terus buang air besar,nasib baik baby tak buang air besar masa kat dalam perut.Kena jahit dan masuk wad...


24.3.2010 - Alhamdulillah, baby dgn mama boleh balik rumah...






No comments:

Post a Comment